Norge 2012

 

Norgeresa 2012

 

 

 

Idén om att bestiga Nordens högsta topp Galdhöpiggen (2469m möh) kom redan 2010 då vi bestigit Kebnekaise. Förberedelserna var desamma att vi genomförde ett antal vandringar runt Olofström och diskuterade utrustning, rutt mm. Även en föreläsning och bildvisning av Ingela Nolin som har varit där. Ett 15-tal var intresserade och ville följa med men när vi närmade oss avresa så fick flera förhinder pga jobb mm.

 

Lördag 11/8 – Vi, Alija Balta-Anna Persson- Björn Persson-Tomislav Mamic och Anders Persson, begav oss i vackert väder med minibuss hyrd från Wenzels uppöver Småland, Västra Götaland, Dalsland och övernattningen företog vi på ett vandrarhem i Töcksfors Värmland.

 

Söndag 12/8 – Resan gick vidare över gränsen (där vi växlade till Norska kronor) genom Gudbrandsdalen upp till Otta och vidare till Lom samt Galdesand i Böverdalen där vi slog upp tälten, ca 18 km från Galdhöpiggen. Vi badade i forsen intill campingen och Alija blev av med sin ena foppa-toffel. Han kastade då (efter lite påtryckningar) även i den andra samtidigt som den första flöt in till stranden. Kanske någon norrman har hittat den?!

 

Måndag 13/8 – Vi begav oss tidigt med minibussen uppför den slingrande vägen till Juvasshytta där vandringen skulle börja. Vi köpte guidebiljett och började turen kl 10 tillsammans med ett 30-tal vandrare. Den gick först över stenig mark, sen glaciär där vi fick gå på led med säkerhetslina mellan oss. Glaciärsprickorna kan bli 60 m djupa och vi fick instruktioner hur vi skulle göra om någon föll ned. Den kämpiga turen tog ca 3 timmar upp och sista biten var särskilt påfrestande. Väl uppe på toppen blev det vila, fika, fotografering och njutning av den fantastiska utsikten i det vackra vädret!!!

Nerfärden gick fint och väl nere kunde vi koppla av, samla intrycken samt njuta av prestationen.

 

Tisdag 14/8 – Färden gick söderut på slingriga vägar på hög höjd (1450m) över Hardangervidda vidare till Lofthus där vi tältade. Några överfarter med färja blev det också. Lofthus camping ligger vackert med utsikt över Hardangerfjorden.

 

Onsdag 15/8 – Vi fortsätter söderut utefter Hardangerfjorden förbi Odda och sen på smala serpentinvägar, som vi aldrig glömmer, till Sauda. Tomislav försökte luta sig inåt bergväggarna så att vi ej skulle falla ner. Det blev åter några färjor innan vi kom fram till Hvata camping inte långt från Stavanger där vi slog läger. Åter en solig dag. Vi provade fiske både i sjö och hav men det blev intet.

 

Torsdag 16/8 – Frukost tidigt kl 0530 och turen gick till Preikestolen ca en halvtimmes färd från campingen. Vi vandrade på en stenig stig och var uppe på Preikestolen redan vid 9-tiden. Oj vilka vyer och hisnande brant ner i Lysfjorden. Många foton och Alija dinglade med benen drygt 600 möh. Efter fikat gav vi oss ned så att vi skulle hinna med färjan till Lysbotn. Vi var ute i mycket god tid och fick vänta ett par timmar på båten.

Det hade börjat regna och båtfärden gick nu nedanför Preikestolen och Bolten i den vackra Lysfjorden. Väl framme tog vi in på vandrarhemmet Whitehouse eftersom det regnade.

 

Fredag 17/8 – Färden gick nu på serpentinvägar upp mot Kjerag – Bolten. Sista biten blev det vandring ca 5km uppför kalfjället till Bolten. Stenen ligger i en spricka nästan 1000möh.

Många bilder blev det och sen en ganska jobbig nerfärd. Bussturen gick sen vidare västerut och en sen övernattning på vandrarhem i Moss.

 

Lördag 18/8 – Tidig hemfärd på E6:an mot Olofström.

 

OJ vilka upplevelser i det vackra vädret och minnen för livet!!!

Anders Persson